Traditionelle Frugthaver i Østrig

Brugen af frugt i Østrig er bevist siden yngre stenalder. Dyrkede frugtsorter blev bragt til Østrig allerede af romerne. Efter en periode med tilbagegang kom et fornyet opsving med "Capitulare de Villis" af Karl den Store i slutningen af ​​det 8. århundrede. Specielle frugtsorter blev anbefalet til offentligheden og begyndelsen af ​​sorteres dyrkning kan også defineres i denne tid.

I middelalderen blev frugtdyrkning hovedsageligt udført af munke, riddere og rige borgere, der importerede frugtsorter fra Frankrig og Italien.

I Østrig var klassisk pomologi og antallet af sorter på det højeste niveau mellem slutningen af ​​det 18. og i slutningen af ​​det 19. århundrede. I disse tider blev der hovedsageligt dyrket træer med store kroner og talrige planteskoler opstod.

Ved slutningen af ​​det 19. århundrede blev der et uoverskueligt højt antal sorter, der lider markedsføring problemer, reduceret til såkaldte "normale-sortimenter", hvilket førte til et fald på mangfoldighed i sorter. Skiftet til plantage-systemer, der begynder i 1950'erne og dermed massive rydning af traditionelle frugthaver i 1960 forstærker denne virkning.

Forside af den såkaldt ‘Landes-Normal-Sortiment’ fra Steiermark, 1904. Forside af pomologisk katalog fra ‘Reichs-Obst-Ausstellung’, 1888.

Traditionel frugtdyrkning er almindelig i alle de østrigske provinser op til 1.000 m over havets overflade med den største frugthave områder i Øvre og Nedre Østrig, såvel som i Steiermark og Kärnten.

Det anslåede antal træer i traditionelle frugthaver i Østrig er faktisk omkring 4,5 millioner. Dette illustrerer et fald på omkring 90% i forhold til det højeste antal omkring 33 millioner træer i 1950. Udfra optællinger af træer fra 1967 og 1988 er halvdelen af træerne blevet ryddet, alt til 12,5 millioner frugttræer.

Traditionalle frugthaver (rød) ved Pöllau (Steiermark). Venstre: areal foto 1960; Højre: areal foto 1992, data fra 2003.

 

Traditionalle frugthaver i det sydøstlige af Pöllau

Antal af frugt træer 1.280 337 73,67 943
  År 1960 År 2003 Fald i procent Antal træer tabt
Area i hektar 15,443 4,145 73,18 -
         

 

Ændring i størrelsen og antallet af træer i billederne ovenfor mellem 1960 og 2003 (område 54, 241 ha i alt).

Væsentligste årsager til reduktionen af traditionelle frugthaver var strukturændringer i landbruget, for så vidt angår specialisering og overgangen til plantage-systemer og mekaniske vedligehold. Dette kombineret med et massivt prisfald fører til formindskelse af træpleje, nyplantninger, til sidst rydning og sidst ikke mindst sygdom. Frugthaver i åbne landbrugslandskab forsvinder stadig, i dag mange af dem er tæt knyttet til huse eller gårde.

I løbet af de seneste to årtier har nye initiativer bragte nogle ændringer. Baseret på produkter af høj kvalitet (saft, cider, cognac, tørret frugt, ...) og moderne markedsføring, samt geografiske betegnelser, er profit fra traditionelle frugthaver muligt (f.eks Pöllauer Hirschbirne, Mostviertler Birnenmost, ...). Frugthave pleje og vedligeholdelse bliver bedre igen, nyplantninger er indlysende. Ikke desto mindre er de fleste frugthaver meget gamle og bevarelsen af ​​anslået 3.000 østrigske frugtsorter er slet ikke garanteret.

Hovedparten af Østrigs frugtproduktion kommer stadig fra de traditionelle frugthaver. Nylige undersøgelser viser vækst i det mindste i nogle regioner. Dette kan til dels fremmes af tilskud til vedligeholdelse og pleje af frugthaver fra den østrigske agro-miljøprogram (Öpul). Nogle provinser har også egne modeller af tilskud. I fremtiden er fortsat et behov for en stærk indsats og innovative ideer til at bevare og udvikle den traditionelle frugtdyrkning i Østrig.